karaciğer

Karaciğer Hastalıkları ve Zihinsel Nedenleri

karaciğerKaraciğer sorunları  mideden daha ufak bir farkla bir şeyi hayatımızda “sindirmenin” bize zor geldiğinin işaretidir. Karaciğere bağlı olan en önemli duygu öfkedir. Bu organdaki gerilimler ve acılar, hayatın kışkırtmaları karşısında her zamanki ve aşırı tepki tarzımızın öfke olduğunu ifade edebilir. Dış dünya ile sorunlarımızı ne zaman bağırıp çagırarak, büyük öfkeye kapılarak “halletsek”, her defasında onu, çalışması için gerekli enerjinin büyük bir bölümünden yoksun bırakarak, karaciğerimizdeki tüm enerjiyi bu öfke yönünde harekete geçiririz.

Organ bu durumda sindirim evresinde görevini artık doğru bir şekilde yapamayacaktır. Bununla birlikte, tam tersine, çoğunlukla geri dönmüş ya da sürekli olarak içte biriktirilen öfkeler karaci­ğerdeki enerjiyi yoğunlaştıracak ve daha önemli patolojiler (siroz, kist, kanser) ile ortaya çıkacaktır. Karaciğer rahatsızlıkları, duygularımızı ya da başkalarının bize gönderdiği duyguları yaşamakta ya da kabul etmekte güçlük çektiğimiz anlamına da gelebilir. Bizim kendimizi nasıl gördüğü­müz ya da başkalarının bizi nasıl gördüğü büyük ölçüde karaci­ğere bağlıdır. Karaciğerin kanı “besleme” ve süzme rolüyle kar­şımıza çıkan şey, bu imajın algılanması, yaşama sevincimize katılır.

Onun gerilimleri şu halde, imajımızın geçmiş yaşantımız yü­zünden yeniden söz konusu olduğu ve bizi istediğimiz gibi kabul etmeyen bu dış dünyaya karşı yaşama sevincimizin yerini, sertliğe ve içsel katılığa bıraktığı anlamına da gelebilir. Tamamen suçluluk duygusu içinde oluruz.

Karaciğer, bağışıklık sistemine ve özellikle gelişmiş, yani organizma tarafından gerçekleştirilen deneyimlerle zenginleşmiş bağışıklık sistemine tamamen katılır. Oysa, suçluluk duygusu bizi kendimizi aklamak, savunmak “zorunda” bırakır.

Psikolojik savunma enerjilerimizi harekete geçirir ve sayısız öfke, başka savunma yolu bulamayan bir korkunun işareti ve ifadesidir. Eğer bu strateji sık sık tekrarlanırsa, zarar gören karaciğerin, ardından da safra kesesinin enerjisini zayıflatır. Karaciğer bir Yin organdır ve derin varlığı ilgilendiren hisleri temsil eder. Yang organ olan safra kesesi için daha çok sosyal varlığın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

( Bana nerenin ağrıdığını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim /alıntııdır )

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir